Hoppa till huvudinnehåll
 
Erasmus+
Europeiska Solidaritetskåren

Miljön och kampen mot klimatförändringarna

Miljö- och klimatåtgärder är viktiga prioriteringar för EU, både nu och i framtiden. Den gröna given är EU:s tillväxtstrategi och både Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren prioriterar därför projekt som hjälper till att förverkliga den.

Flygbild tagen över landskap i Nederländerna.
Foto: Daria from TaskArmy.nl/Unsplash

För att kunna genomföra den här prioriteringen utgår programmen från EU:s tillväxtstrategi, som detaljerat beskriver hur alla EU:s medlemsländer ska nå sina klimatmål.

I linje med EU:s prioriteringar för en hållbar ekonomi bör projekten utformas på ett miljövänligt sätt och bör omfatta miljövänliga metoder i alla aspekter.

Organisationer och deltagare bör ha en miljövänlig inställning när de utformar sina projekt. Det här ska uppmuntra dem att diskutera och lära sig mer om miljöfrågor, fundera på vad de själva kan göra och hjälpa dem att komma på alternativa, miljövänligare sätt att genomföra sin verksamhet.

Projektexempel: Hästekasen Gård

Ett exempel på en förening som tar miljöfrågor på allvar är Hästekasen Gård i Bohuslän. Föreningen har också varit framgångsrik i sina ansökningar om EU-bidrag. 

På gården strävar man mot att vara ekologiskt hållbar. Målet är att de volontärer som bor där i olika långa perioder ska kunna leva på och av marken enligt ekologiska principer.

Läs mer om föreningens filosofi och en av deras volontärer delar sin resedagbok från att ha rest till Hästekasen Gård från Tyskland.