Valåret 2014

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har haft flera uppdrag kring valåret 2014. Bland annat har myndigheten haft utbildningar, gett bidrag till valprojekt och organiserat skolval inför Europaparlamentsvalet och det svenska riksdagsvalet 2014.

Medborgare röstar bakom valskynke

Slutgiltigt resultat från Skolval 2014 – Riksdagsvalet

Nu har över 360 000 elever röstat i 1 629 skolval till riksdagen. De fem största partierna blev:

 1. Socialdemokraterna (25,1 %),
 2. Moderaterna (21,3 %),
 3. Miljöpartiet (14,6 %),
 4. Sverigedemokraterna (12,2 %) och
 5. Centerpartiet (7,2 %).

För de övriga partierna blev resultatet:

 • Folkpartiet (6,2 %),
 • Vänsterpartiet (5,2 %),
 • Feministiskt initiativ (2,9 %)
 • Kristdemokraterna (2,4 %)
 • och Piratpartiet (2,0 %).

Du kan hitta resultaten för ditt län, kommun eller skola samt få mer information om Skolval 2014 på webbplatsen: www.skolval2014.se

Eller gå direkt till skolvalsresultaten.

På skolval2014.se hittar du även resultat från vårens skolval inför Europaparlamentsvalet.

Resultat från Skolval 2014 – Europaparlamentsvalet

44 780 elever röstade i skolvalet till Europaparlamentet. I det slutliga resultatet blev de fem största partierna:

 1. Socialdemokraterna (20,5 %),
 2. Moderaterna (16,3 %),
 3. Miljöpartiet (16,1%),
 4. Feministiskt initiativ (9,9 %)
 5. och Sverigedemokraterna (9,8 %).

För de övriga partierna blev resultatet:

 • Piratpartiet (8,4 %),
 • Folkpartiet (6,2 %),
 • Centerpartiet (5,2 %),
 • Vänsterpartiet (4,6 %),
 • Kristdemokraterna (2,2 %)
 • och Junilistan (0,3 %).

Du kan hitta resultaten för ditt län, kommun eller skola samt få mer information om Skolval 2014 på webbplatsen: www.skolval2014.se

Skolval

Ett skolval är ett val som arrangeras på en skola, av elever eller av elever och lärare tillsammans, ofta genom en elevkår, en skolförening eller en skoltidning. I ett skolval röstar elever. Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlistor, valurnor och rösträknare.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor var ansvarig myndighet för att samordna skolval i Europaparlamentsvalet och det svenska riksdagsvalet under supervalåret 2014.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor samordnade Skolval 2014 i samarbete med Sveriges Elevkårer, Sveriges elevråd och Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige. Valmyndigheten och Skolverket var samarbetsmyndigheter.

Kontaktperson: Henrik Karlsson och Emeli Hedenström

Metodmaterial

Prata politik! - ett metodmaterial för demokratiska samtal i skolan är ett metodmaterial för yrkesverksamma som arbetar på högstadiet eller gymnasiet. Det är ett stöd för lärare som vill bjuda in politiska partier till sina skolor.

I materialet finns exempel på olika metoder, tips och diskussionsfrågor som kan användas i klassrummet före, under och efter att partierna bjudits in till skolan. Kontaktperson: Henrik Karlsson.

Ladda ned Prata politik!

Utbildningar

Vi har utbildat personer som arbetar med unga om Europaparlamentsvalet och varför det är viktigt att unga röstar. Utbildningarna ägde rum i januari 2014. Ett studiebesök till Bryssel har också genomförts.

Erfarenheterna från utbildningen har sammanställts i handboken: Höj rösten! - En guide till att höja valdeltagandet bland förstagångsväljare under supervalåret 2014.

Kontaktperson: Liene Ledaine

Ladda ned Höj rösten!

Bidrag

Vi fördelade även bidrag till olika organisationer för att stimulera till ökat valdeltagande i Europaparlamentsvalet och riksdagsvalet.