Unga och nätet - länkar, tips & trix

En rad myndigheter och organisationer erbjuder hjälpmedel och kunskap för den som känner sig vilsen eller illa behandlad på nätet. Här har vi listat ett antal goda exempel.

Juridikinstitutet Grupp av juridikstudenter som ger råd och stöd åt den som känner sig utsatt för näthat. Jobbar även med exempelvis förtalsbrott.

Kränkt.se Datainspektionens webbplats med råd och tips för den som känner sig illa behandlad på nätet.

Motverka nätmobbning Bra och kortfattad översikt från Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Stöd online Chatt för unga som har erfarenhet av sex mot någon form av ersättning. Drivs av Novahuset och 1000 Möjligheter.

Svenskarna och internet Årlig sammanställning från Stiftelsen för internetinfrastruktur. Guldgruva för den som söker fakta om nätanvändningen i Sverige.

Ungar & medier Statens medieråd undersöker vartannat år barns och ungas medievanor.

Surfa Lugnt Nätverk skapat av ett antal IT-företag, myndigheter och organisationer. Se till exempel under Råd & tips samt Länkar & läromaterial.

Umo.se Din ungdomsmottagning på nätet. Allt du och din tonåring vill veta men inte vågat fråga om.

Jag vill veta Utmärkt webbplats för barn om lagar och rättigheter. Olika ingångar utifrån ålder.

Koll på livet på nätet Polisens infosidor om bland annat grooming, hat på nätet, hur man gör en polisanmälan och mycket mer.

Skolverkets Kolla källan tar upp källkritik, upphovsrätt och säkerhetsfrågor. Även sociala medier och forskning bevakas. Nyttig information för de flesta.

Fryshusets Nätvandrare är vuxna som finns till hands på ungdomars mötesplatser på nätet. Har gett ut metodskriften Nätvandra!. Ordnar även utbildning.

Barnperspektivet.se Bris-driven webbplats som bland annat tar upp ungas vardag på nätet.

Tjejjouren.se (Sveriges förenade tjejjourer) erbjuder daglig chat och information om sex, utsatthet och psykiska problem. Drev 2011 utbildningen Ses online!.

Brottsrummet.se Brå-driven webbplats om brott och straff för unga, lärarare och föräldrar. Rapport från 2007 från Brå, Brottsförebyggande rådet, om grooming och nätpedofili Vuxnas sexuella kontakter med barn via Internet.

Friends.se Antimobbningsorganisation som även utbildar om kränkningar på nätet.

Har någon snott din bild och spritt den på nätet? Hitta den med hjälp av tineye.com eller Google's bildsök.

Hur säkra är sociala nätverkssajter för barn och unga? Granskning av Statens medieråd av säkerheten på 17 sociala nätverkssajter för barn och unga. Utmärkt men delvis inaktuell sammanställning (2010).

Testalosenord.pts.se är en bra tjänst från Post- och telestyrelsen. Kolla om dina lösenord är tillräckligt listiga.