Unga möter unga - inkluderande mötesplatser

Här får du tips från ungdomsorganisationer som skapat mötesplatser för unga nyanlända och andra unga. Ta del av organisationernas tips och inspireras av ungas berättelser.

Bild på två ungdomar

Vi vet att unga nyanlända behöver meningsfulla fritidsaktiviteter och att språket är en av nycklarna till integration. På dessa mötesplatser kan unga nyanlända få nya kontakter in i det svenska samhället och lära sig mer svenska samtidigt som de har roligt.

Vi vet också att möten mellan unga med olika bakgrund främjar ömsesidig förståelse och förebygger främlingsfientlighet och våld.

Sprid gärna exemplen vidare och inspirera personer i din omgivning till att göra en insats och skapa fler mötesplatser!

Broschyren Unga möter unga med tips för att skapa inkluderande mötesplatser

I samarbete med Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) har vi tagit fram en broschyr med tips för att skapa mötesplatser för unga nyanlända och andra unga. Den är till för att hjälpa och inspirera fler att skapa inkluderande mötesplatser eller utveckla den verksamhet ni redan har.

Unga möter unga - Så skapar ni en inkluderande mötesplats för unga nyanlända och andra unga

IFK Trollhättan får tjejer att mötas genom fotboll

– Det här är inte som andra fotbollslag, här är vi som en familj. Det är mycket kärlek. Vi har alltid kul och skrattar mycket, säger Renata, 17 år. Hon spelar i IFK Trollhättan som lockar både nyanlända och andra tjejer till fotbollen genom öppna träningar.

IFK Trollhättan får tjejer att mötas genom fotboll

Kompis till Kompis matchar ihop vänner från olika länder

– Vi ville lära känna nya människor. Och för den som precis har kommit till Sverige är behovet av kompisar ofta stort, säger Emma som har blivit vän med 16-åriga Omar från Syrien.

Kompis till Kompis matchar ihop vänner från olika länder

Move it guidar unga nyanlända till svenskt föreningsliv

– Jag ville börja spela volleyboll och jag har fått en guide som hjälper mig att kontakta olika volleybollföreningar, säger 17-åriga Sofonias. Han deltar i projektet Move it som hjälper nyanlända att hitta fritidsaktiviteter och träffa andra unga i Stockholm.

Move it guidar unga nyanlända till svenskt föreningsliv

Södertälje basketklubb – Mycket mer än bara basket

– Genom basket kan man också lära sig språket och om olika kulturer, säger Katja, 17 år, som kom till Sverige från Syrien för ett och ett halvt år sedan. Varje fredag efter basketträningen provar hon på olika sporter och umgås med andra unga på basketklubbens Fredagshäng.

Södertälje basketklubb – Mycket mer än bara basket

Vänskap utan gränser på Tamam Café

– För den som är ny i Sverige och inte kan språket är det inte helt lätt att träffa nya vänner eller att kommunicera, säger Vean, 20 år. Men på Tamam Café kan unga oavsett bakgrund träffa nya vänner och öva på svenska över en fika.

Vänskap utan gränser på Tamam Café

Ung integration – En vuxenfri mötesplats

– Det ska finnas en plats där unga som kommer till Sverige möts av andra unga, säger Aliya Imanli, 16 år. Hon startade Ung integration i Helsingborg där unga nyanlända träffar andra unga för att prata svenska och dansa, spela pingis, baka eller bara umgås.

Ung integration – En vuxenfri mötesplats

Unga möts genom teater på Ung Scen Norr

– Jag tycker att det är kul med teater och det är ett bra sätt att skaffa nya vänner, säger Catarina, 17 år, som är uppvuxen i Arvidsjaur. Hon har gått med i Ung Scen Norrs teatergrupp för unga nyanlända och andra unga.

Unga möts genom teater på Ung Scen Norr

Welcome Out välkomnar hbtq-personer från hela världen

– När jag såg andra unga med festivalarmband så visste jag att det bara var att säga hej, säger Zerin, 18 år. Hon var med och arrangerade Welcome Out – en festival i Uppsala som samlade hbtq-personer med olika bakgrunder.

Welcome Out välkomnar hbtq-personer från hela världen