Ny kunskap om mötesplatser för unga hbtq-personer
2019 fick MUCF i uppdrag att stärka förutsättningarna att skapa mötesplatser för unga hbtqi-personer. Uppdraget kommer att fortgå till mars 2021. Bakgrunden är bland annat undersökningar som visar att en fjärdedel av unga hbtq-personer har avstått från att delta i fritidsaktiviteter av rädsla för att bli dåligt bemötta.
Delrapport 2: ”Uppdrag att stärka förutsättningarna att skapa mötesplatser för unga hbtq-personer” kan laddas ner från MUCF:s webbplats. Rapporten innehåller bland annat en intervjustudie med unga hbtq-personer och en uppdaterad kartläggning över befintliga mötesplatser för gruppen.
Delrapport 1:"Uppdrag att stärka förutsättningarna att skapa mötesplatser för unga hbtq-personer" laddas ned här. Rapporten innehåller en kunskapsöversikt av unga hbtq-personers fritid, kartläggning av befintliga mötesplatser för unga hbtq-personer och intervjuer med aktörer som driver mötesplatser för gruppen.
Stödmaterial för öppen fritidsverksamhet
Öppna fritidsverksamheten – om normer, hbtq och inkludering riktar sig till fritidsledare och chefer för öppen fritidsverksamhet. Här samlar vi kunskap om arbetssätt som skapar trygghet och främjar unga hbtq-personers deltagande.
- Grundläggande kunskap om normer kring kön och sexualitet
- Bemötandetips
- Tips på sätt att arbeta normmedvetet och hbtq-inkluderande med aktiviteter, marknadsföring med mera
- Tips för dig som vill starta en riktad verksamhet för unga hbtq-personer
- Metoder för att hantera svåra situationer, exempelvis förekomst av kränkningar
- Poster att sätta upp i personalrummet eller verksamheten
Öppna fritidsverksamheten – om hbtq, normer och inkludering
Erfarenheter från andra verksamheter
Ung i Halmstad erbjuder träffar för personer mellan 12-25 år som identifierar sig som HBTQ+. Sommaren 2018 fick fyra deltagare möjlighet att delta i ett Erasmus+ utbyte med fokus på HBTQ+ och jämlikhetsfrågor ur ett interkulturellt perspektiv. Nedan finns korta filmer där ledare och deltagare berättar hur verksamheten startade, vad den betyder för de unga och om utbytet.
Ung i Halmstads HBTQ+grupp berättar om verksamheten, vimeo.com
Ung i Halmstads HBTQ+grupp berättar om ett internationellt utbyte, vimeo.com
Mer kunskap om unga hbtqi-personer
MUCF är en hbtqi-strategisk myndighet som har tagit fram en mängd kunskap om unga hbtqi-personer. För dig som arbetar inom öppen fritidsverksamhet rekommenderas bland annat:
- Webbsida om unga hbtq-personers hälsa med statistik, ordlistor och filmer som lyfter fram unga hbtq-personers röster.
- Om unga hbtq-personer – Fritid. Rapporten beskriver unga hbtq-personers fritid, behovet av aktiviteter och mötesplatser samt synliggör vilket bemötande de får.
- Stödjande och stärkande som lyfter fram unga hbtq-personers röster om identitetsstärkande och hälsofrämjande faktorer. Vad har människor runt dessa unga gjort som har hjälpt dem att må bra och kunna vara sig själva?
- hbtq-personers rättigheter i Sverige. Kortfattade informationsfoldrar för unga, översatta till sex olika språk.
- Öppna skolan! Stödmaterial för skolpersonal. Innehåller kunskap, övningar och tips som kan användas av alla som arbetar med unga.
Kontakta oss gärna om ni vill utveckla ert arbeta med htbqi-inkluderande arbetssätt. Vi kan exempelvis tipsa om stödmaterial, rapporter, föreläsare och studiebesök.
Vad betyder förkortningen hbtqi?
Hbtqi är ett samlingsnamn för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer som identifierar sig med queera uttryck och identiteter samt intersexpersoner.