Ung i politiken: Kajsa gick från gymnasiet till kommunstyrelsen

Kajsa Ezelius i Lidköping är Sveriges yngsta kommunalråd. När hon blev nominerad våren 2014 var hon 18 år och gick fortfarande i gymnasiet.
Var hon modig som tog uppdraget? Ja. Var de som satsade på henne modiga?
- Kajsa var ett naturligt val, säger Kenneth Lundell, ordförande i arbetarkommunen.

Sara Ezelius - Sveriges yngsta kommunalråd

Kajsa Ezelius - receptionist och kommunalråd

Den som kliver in på ett av hotellen i centrala Lidköping och går fram till receptionen inser kanske inte att den unga kvinnan på andra sidan disken är ett av stadens tre kommunalråd. Men så är det. Kajsa Ezelius har läst på hotell- och turismprogrammet vid De la Gardiegymnasiet i Lidköping. Varannan helg tillbringar hon i hotellreceptionen.

- Det är omväxlande och roligt. Det är ett litet hotell och man får hugga i med lite av varje. Ibland får jag bädda sängar. Det är skönt att göra något helt annat än det jag gör som kommunpolitiker.

Vägen till kommunpolitiken

Kajsa Ezelius har en bakgrund i SSU. Hon är uppväxt i Tidaholm och när hon flyttade till Lidköping för att plugga kände hon ingen i stan utom några SSU:are. Efter något år blev hon ordförande i SSU Lidköping.

Under våren 2014 meddelade ett av kommunalråden (s) att hon ville avgå. Det behövdes en ersättare, helst en kvinna. När arbetarkommunen höll årsmöte fick Kajsa Ezelius flest röster. Hon hade stöd av bland andra s-kvinnorna. Men det fanns partimedlemmar som tyckte det var en dålig idé att ge en 18-årig tjej ett av kommunens tyngsta politiska uppdrag. Några lämnade partiet i protest.

- Det var inte jättekul, säger Kajsa Ezelius idag.

Ett år senare arbetar hon som kommunalråd på halvtid, sitter i fullmäktige och är vice ordförande i kommunstyrelsen. Kajsa Ezelius är vidare ordförande i miljö- och klimatutskottet samt ordförande i folkhälsorådet, som bland annat har ansvar för tillgänglighet och frågor kring brottsförebyggande och droger. Dessutom har Kajsa Ezelius flera regionala uppdrag.

Hur hinner du allt detta på en halvtidstjänst?

- Det är näst intill omöjligt att hinna. Jag stänger inte av telefonen när jag lämnar stadshuset. Men jag trivs i rollen. Jag får samarbeta med många och lär mig mycket om andra människor.

- Mitt statement är: Jag kan fixa det. Åldern har ingen betydelse. Det jag saknar i livserfarenhet får jag lyssna mig till.

Vad sa dina närmaste när du blev föreslagen som kommunalråd?

- Mina kompisar stödde mig. Pappa sa ”Såklart du ska ta det. Du kommer att ångra dig annars.” Men jag blev också varnad – någon tyckte att jag skulle tänka på min hälsa med tanke på vad uppdraget innebär.

- Själv tänkte jag att om jag ska ta uppdraget måste vi förtroendevalda sätta oss ned och prata om hur vi ska ha det. Jag blev inte vald för att bevisa något. Jag har känt att jag haft de andra bakom mig.

Blir du tagen på allvar?

- Jag hade inte så höga förväntningar men samarbetet i partigruppen är jättebra. Jag lär mig mycket och har fått goda vänner inom alla politiska partier. Jag har SSU att tacka för mycket, där lärde jag mig att hålla i möten.

Vilka svårigheter stöter du på?

- Inga egentligen. Men när jag började hade jag inte koll vad man förväntas göra som kommunalråd.

Åldersgruppen upp till 30 är kraftigt underrepresenterad i våra folkvalda församlingar. Är det viktigt att få fler unga på politiska uppdrag?

- Verkligen. De unga är framtiden. Vem ska annars tala för de yngre och de frågor som berör dem? De unga behövs lika mycket som de äldre. Efter 30 är man inte lika ung längre och har glömt bort hur det var, till exempel i skolan.

Hur ska man få fler unga att engagera sig partipolitiskt?

- Många har åsikter utan att vara politiskt aktiva. Man tror att det förväntas väldigt mycket av en. Men ribban måste läggas på en rimlig nivå – du får göra så gott du kan och bidra på det sätt du vill. Det är OK att ta för sig men också att inte göra det.

Man kan tro att Kajsa Ezelius som ovanligt ung politiker är otroligt uppmärksammad i Lidköping med omnejd, men så är det inte.

- Ingen känner igen mig ute på stan. Jag är inte ledsen för det, men ibland önskar jag att någon stoppar mig på gatan för att prata om va-taxan eller nåt sånt. Så är det med de äldre kommunalråden som har varit med länge.

Hur ser din framtidsplan ut?

- Så småningom vill jag gärna fortsätta plugga. Men för ett år sedan hade jag inte en aning om vad jag skulle göra efter gymnasiet. När det politiska uppdraget kom visste jag det. Jag behövde inte bestämma själv.

- Nu kan jag fundera fram till 2018. Men om det dyker upp nåt kanonerbjudande som hotelldirektör eller så får jag väl sätta mig ner och diskutera med partikamraterna.

Text: Lennart Nylund

Bild: Christer Erngren