Ung i politiken: ”Bättre att våga än att inte göra det”

Våga ge ansvar. Det receptet har Anne-Lie Elfvén för att få in fler unga i politiken. - Den som går med i ett politiskt parti vill förändra något och göra skillnad. Det är viktigt att bli sedd och att få något tillbaka, säger hon.

Anne-Lie Elfvén

Anne-Lie Elfvén är engagerad i Liberalerna (tidigare folkpartiet). Hon är ordförande i en stadsdelsförening i Stockholm, hon sitter i kommunfullmäktige och hon är dessutom anställd som politisk sekreterare för Liberalerna i Solna. Hennes egen politiska bana började i ett litet samhälle utanför Östersund. Hon växte upp under knappa förhållanden med en ensamstående mamma. Som 17-åring blev hon ordförande i den lokala hyresgästföreningen. - Det var jag och mestadels 55-åriga män med slips. Jag var orädd, sa vad jag tyckte och bad inte om ursäkt för det. De äldre männen tyckte säkert att jag var exotisk, men det förstod jag inte då. Anne-Lie Elfvén gick med i Liberala Ungdomsförbundet, LUF. Hon kände sig hemma i en rörelse som betonade såväl personlig frihet som socialt ansvar.

Stor omställning

Hon var 20 år när hon fick jobb som ombudsman vid LUF i Storstockholm. - Det var en stor omställning att flytta till Stockholm. Det tog tid att förstå de sociala koderna. Men det var – och är – roligt att jobba med sin hobby. Nu, ett antal år senare, är hon ordförande för Liberalernas största stadsdelsförening i Stockholm – Södermalm/Gamla Stan. Hon tar personlig kontakt med varje ny medlem och föreslår att de ska träffas. - Tillströmningen varierar förstås, men det kan bli upp till några i veckan. Det första intrycket är viktigt för den som är ny. Det räcker inte med att vara duktig på att värva, den nya medlemmen ska vilja fortsätta betala sin medlemsavgift. Den som söker sig till politiken vill förändra något men behöver ju lägga ned en del ideellt arbete.

Bra start

Anne-Lie Elfvén brukar fråga nytillkomna varför de har gått med. Sedan försöker hon hitta lämpliga uppgifter inom stadsdelsföreningen. - Jag vill ge nya medlemmar en bra start. Vi som redan är politiskt verksamma tar mycket för givet, men för en nykomling tar det tid att komma underfund med hur arbetet fungerar. Det kan ta många år att få ett förtroendeuppdrag. - Man måste ha tålamod. Om något ska hålla på sikt är det viktigare att bygga relationer än positioner. De du möter på vägen upp inom politiken möter du även på vägen ner. Nyrekrytering är en högt prioriterad fråga inom riksdagspartierna. Medlemmarna blir allt äldre. Bland förtroendevalda i kommunerna är åldersgruppen 50-64 år överrepresenterad. Andelen unga under 30 år är förhållandevis liten.

Sociala medier

Många unga som vill engagera sig söker sig hellre till enfrågerörelser än till politiska partier. Hur ser du på det? - Det knepiga med politiska partier är ju att man måste köpa ett helt koncept. Men man behöver inte hålla med om allt i partiprogrammet och man kan välja att engagera sig i en eller i ett mindre antal frågor. - Dessutom så kan du idag lättare driva frågor med hjälp av sociala medier så även om det fortfarande tar tid kan det idag gå betydligt fortare att se resultatet av ditt engagemang även inom de politiska partierna. Som politiker tycker sig Anne-Lie Elfvén kunna påverka tillvaron för människor vars situation i dag påminner om den hennes mamma befann sig i för några decennier sedan. - Jag vill ge även andra möjlighet att förändra och göra skillnad. Man måste våga ge ansvar på ett tidigt stadium, även om det inte alltid faller väl ut. Det är bättre att våga än att inte göra det.

Text: Lennart Nylund, 2015

Foto: Privat