För två år sedan orolig för framtiden

Danutė Matelytė kom från Vilnius i Litauen som volontär till Borås Stad i september 2016.

- Jag var glad när jag fick veta att jag skulle göra min EVS, Europeisk volontärtjänst, i Sverige men jag hade ansökt om olika projekt i hela Europa. Jag hamnade i Borås genom slumpen. Jag hade aldrig hört talas om staden förut. Nu jobbar jag i Borås Stad efter att ha slutfört volontärtiden.

Bild på Danute Matelyte

Sverige har världens bästa rykte

Det är inte väldigt svårt att gissa varför jag ville göra mitt EVS här. Sverige har troligtvis världens bästa rykte. För Litauen och de andra baltiska länderna är Sverige en viss förebild för hur en välfärdsstat ska fungera. Därför var EVS i Sverige en bra möjlighet att se allt med mina egna ögon.

Jobbade på fritidsgård

Min organisation heter Fritids- och folkhälsoförvaltingen, Borås Stad och jag jobbade där som volontär i ett år. Min huvudarbetsplats var Hestra Midgårds fritidsgård där jag bidrog till olika aktiviteter och planerade mina egna aktiviteter. Med andra volontärer marknadsförde vi Erasmus+ Ung och Aktiv och EVS i hela Borås. Tack vare oss är EVS alltmer känt här. Det är väldigt kul!

Jobbar nu i kommunen

Nu jobbar jag fortfarande i samma organisation men jag är inte volontär längre. Nu jobbar jag på riktigt. Jag fick ett vikariat på Mötesplats Hulta och det är inte riktigt samma sak som att jobba med barn på fritidsgården. Jag hälsar på besökare som kommer hit, hjälper dem med läxor och språk samt tar hand om ett litet café. Jag har aldrig bakat så många kakor innan i mitt liv...

Bättre på att planera min tid nu

Jag är inte säker att jag vill jobba med det för lång tid men just nu funkar det bara bra för mig. Här får jag träna svenska och lära mig mycket om jobbet i en kommunal organisation i Sverige samt om det svenska samhället som sådant. Det kan bli lite tråkigt på jobbet om det inte finns besökare och jag har ingenting att göra. Då har vi downtime och ibland känns det som en liten utmaning för mig. Å andra sidan jag blir bättre på att planera min tid och skapa mitt eget ansvar.

Blivit öppen för förändringar

Trots att jag började jobba i organisationen efter mitt projekt, fick jag mycket mer från EVS än ett jobb. För två år sedan var jag ganska orolig för mitt liv eftersom jag inte visste vad jag vill göra med det. Jag förväntade mig att EVS skulle ge mig några svar på det men det gjorde det inte. Istället lärde EVS mig att vara öppen för förändringar.

Jag bestämde mig för att stanna kvar i Sverige och just nu vet jag att jag skulle vilja lära mig svenska och studera masters någon gång i framtiden. Förutom det vet jag inte vad som kommer hända i mitt liv.

Gör det bara

I motsats till vad det kändes för innan jag kom till Sverige, känner jag mig helt okej om det. Därför är mitt enda råd för dem som tänker på att göra EVS – tänk inte mycket, förvänta dig ingenting, gör det bara och se vad det har för dig.

Hur hittade du din volontärplats?

Jag visste om EVS sedan länge så när jag bestämde mig att göra det, hittade jag en skickande organisation i Litauen och började leta efter olika projekt. Om jag minns rätt, hittade jag mitt projekt på någon Facebook-grupp. Då hjälpte den skickande organisationen till med dokumenten.

Kontakt

Danutė Matelytė, danutematelyte@gmail.com

Chiara Attianese, vik. internationell samordnare, ansvarig för Europeisk Volontärtjänst, chiara.attianese@boras.se