Ta tag i ditt liv

Jag hade aldrig hört om EVS innan jag pratade med en vän som hade varit en EVS-volontär på en ö i Tyskland.  Jag var attraherad av möjligheten att bo utomlands, uppleva en ny kultur, lära mig ett språk och ett nytt jobb. Allt gratis! Nu är jag anställd i Borås Stad.

Bild på Chiata Attianese

När jag ansökte till Europeisk Volontärtjänst, EVS, var jag en stor fan av serien Bron och tyckte att svenska var ett annorlunda språk som jag ville lära mig. Så jag visste redan att jag ville hitta ett projekt just i Sverige.

Det tog ett år för att hitta ett projekt som jag gillade och där organisationen gillade mig. I min väntan var jag fast i ett jobb som jag inte trivdes med, så jag såg EVS som ett fräsch nytt start.

Så gjorde jag för att ansöka

Jag kollade European Youth Portal databasen nästan varje helg. Alltså, jag var så besluten att åka på en EVS, jag skapade en egen lista med alla organisationer i Sverige som jobbade med EVS och hade projekt som jag var intresserad av.

Databasen för godkända EVS-organisationer

Databasen Volunteering Opportunities

Solidaritetskåren

Jag ringde några av dem för att fråga dem om de hade projekt i framtiden. En dag blev jag kontaktat av Borås Stad som hade ett 6-månaders projekt. Men jag ville vara där i ett år. De bad mig att ansöka till deras nya projekt några månader efter. Jag blev intervjuad och äntligen blev jag vald. Det var en lång väntan men det var värt det.

Min volontärtid

Min mottagande organisation var Borås Stad, Sverige och jag var där från maj 2016 till maj 2017 på Mötesplats och Öppen Ungdomsverksamhet Norrby. Då var det en mötesplats med ett café och bibliotek, med ungdomsverksamheten på olika lokaler på Norrby. Jag hade också möjligheten att jobba och besöka olika fritidsgårdar i Borås och lära känna deras verksamheter, personal och besökare.

Efter ett halvår flyttade verksamheten till Norrbyhuset. Jag var också involverad i förbere-delsearbetet innan vi invigde Norrbyhuset. Jag kände mig så stolt över att vara en del av detta arbete. Norrbyhuset är ett aktivitetshus öppet för alla åldrar. 

Jag gillade att ha olika roller där. Jag hjälpte personalen i biblioteket och cafét. Jag hjälpte dem med läxor (men inte matte!) och i svenskt språkcafé, och lärde mig av personalen som jobbade med medborgarservice (hjälp med blanketter och kommunikation med myndigheterna). Jag kunde sitta och prata med besökarna i cafét, och många var nyfikna på vem jag var och hur jag hamnade i Borås från Italien. Jag höll även ett italienskt språk-café eftersom det fanns många besökare som var intresserade av att öva italienska.

Jag spelade spel med dem eller pysslade, coachade (jag blev en expert på skattjakter) men jag ledde också mina egna aktiviteter, till exempel en volleybollträning och internationella och quiz-kvällar.

Under sommaren jobbade jag också i Borås Stads sommarverksamhet. Jag arbetade med fritidspersonalen ute på Norrby, åkte med familjer och ungdomar på resor och utflykter, spelade mycket brännboll och klubb, badade i sjöar och paddlade, dansade små grodorna runt midsommarstång…

Vad lärde du dig

Det bästa med att vara en volontär för mig var att prova ett jobb jag aldrig haft möjlig-heten att göra förut. Även om jag hade intresse av att jobba med människor i en offentlig plats, jag aldrig hade jobbat med ungdomar eller vuxna i en mötesplats på det sättet.

Ibland kände jag mig som att vara barn igen eftersom vi inte har såna aktivitetshus. Jag lärde mig ord på andra språk (mest arabiska) och besökte nya platser i regionen och Sverige. Jag har träffat så många människor och de har alla berikat min EVS-tid med sina erfa-renheter och personaliteter.

Under ett år har jag lärt känna andra volontärer i Borås och jobbat med dem. Vi bodde tillsammans och körde gemensamma projekt på våra arbetsplatser. Vi stöttade också varandra i vårt nya liv i Borås och hittade på saker att göra tillsammans. Jag fick också lära känna volontärer från hela Sverige på MUCF:s on-arrival och midterm training och lyssna på intressanta historier om deras länder och kulturer. Även om vi hade olika nationaliteter och bakgrunder hade vi något gemensamt såsom att vara nya i ett främmande land med ett annat språk och kultur och försöka integrera oss i våra projekt och svenska sam-hället.

EVS gjorde mig medveten om hur de stora EU-frågorna ser ut i praktiken. Till exempel, varje dag läser vi om flyktingarna och integration, och när jag såg det på tv kändes det som att det inte hände nära mig. Det var enkelt att bara ignorera det.

Men i mitt EVS-projekt, där jag jobbade i ett område i Borås med medborgare från andra länder, kunde jag se och vara en del av vad ett samhälle kan göra för att integrera nya människor. Genom att träffa besökarna och lyssna på deras historier, hjälpa till med att fylla i blanketter till myndigheter.

Jag upplevde att jag som en europeisk medborgare var så privilegierad att kunna flytta till ett annat land eller resa utan problem, allt var fixat för mig, medan för andra var det så svårt…

Jag upplevde också, just som de gjorde, hur svårt det är att inte kunna språket och känna sig exkluderad ibland.

Jag insåg att makten behålls av de som kan språket och har alla fördelar serverad på ett silverfat. Men vad jag lärde mig var att rollen av makthavaren är framför allt att se till att alla har tillgång till samma fördelar och skapa de sätten att inkludera alla.

Vad gör du nu?

Nu jobbar jag som ungdomssamordnare i Borås Stad och, guess what, jag jobbar med in-ternationellt arbete! Min mentor och min koordinator har blivit mina kollegor och vi job-bar med att ta emot EVS-volontärer i Borås (det ska bli 10 volontärer totalt i mars). Jag stöttar ungdomar i Borås med att åka på och skapa ungdomsutbyte, samt delta i större Erasmus+ Ung och Aktiv-projekt.

Jag är stolt över att vara en del av Borås arbete med våldprevention och att främja trygg-het och jämställhet i vår verksamhet. Det är roligt att en del av mitt jobb är att stötta ungdomarnas vilja och ambitioner, se till att de är medvetna av dolda möjligheterna i Europa och få de att ha samma upplevelse som jag.

Jag älskar att jobba med ungdomar, se hur de utvecklas och också lära mig nya saker av dem.

Tips till andra

Mina tips går framförallt till ungdomarna. Jag rekommenderar EVS 100 procent! Fördelar-na med EVS är oräkneliga: den ger er möjligheten att bo i ett annat land och ta tag i era liv, bli mer självständiga och vara glad för de ni är.

Det är en möjlighet som bara kommer en gång i era liv och allting kan hända efter det – man vet aldrig!

Kontakt

Chiara Attianese chiara.attianese@boras.se