Lennart förändrar liv

I 15 år har Lennart Frändén arbetat med europeisk volontärtjänst, EVS vid utbildningsförvaltningen, Lidköpings kommun. 18 volontärer har han tagit emot och han har sett dem utvecklas enormt.

Bild på Lennart Frändén

Jag har tagit emot 6 tyskar, 1 österrikiska, 1 belgare, 1 fransyska 2 portugiser, 1 bulgariska, 3 tjecker, 2 grekiskor och en spanjor. Fyra av dem arbetar nu i Sverige. En arbetar i Danmark. Jag sände även iväg två volontärer men den verksamheten sköts nu av Kultur- och fritidsförvaltningen. 

Vi har också hjälpt andra EVS-godkända organisationer att ta hand om deras volontärer.

Bli godkänd för att sända eller ta emot volontärer

Vilka arbetsuppgifter har volontärerna hos er?

Volontärerna hjälper till på det internationella kontoret med allt som har med olika internationella projekt att göra. De tar emot gäster, skriver inbjudningar och presentationer, hjälper till med ansökningar genomför program, utvärderar utbyten, översätter, guidar internationella gäster med mera.
 
De skriver presentationer, kör minibuss, gör fotocollage, tackkort. Hjälper till med teambuildning och är stödledare för olika ungdomsgrupper.

Vilka arbetsuppgifter har volontärer ni skickat iväg haft

De som åkt ut som volontär från Sverige har hjälpt till i olika ungdomsorganisationer och i förskoleverksamhet.

Hur arbetar ni med unga som varken arbetar eller studerar och med unga med begränsade möjligheter

Våra volontärer hjälper ibland till med dessa grupper framförallt med elever som går på olika former av särskoleundervisning både i gymnasieålder och vuxen ålder. Volontärerna ger även stöd till elever med sociala utmaningar och inlärningssvårigheter.

Minnen du vill dela med dig av?

Ja, jag har massor av fantastiska minnen från ungdomar som verkligen växt som hus som människor genom sitt deltagande i olika EVS-projekt och ungdomsutbyten. En tjej skrev ett brev till mig som hon lade på mitt skrivbord.

Hon tyckte att jag skulle presentera mig på detta sätt ”Hej jag heter Lennart och jag förändrar liv”. Kan man få något starkare? Jag blev så rörd. Hon hade varit med först i ett ungdomsutbyte och blev sedan volontär. Nu är den tjejen socionom, hon som tidigare hade så lågt självförtroende. Underbart!

Beskriv hur ni arbetar

Vi förekommer mycket på sociala medier och fotar nästan allt vi gör. Vi är med i internationella nätverk, föreläser, är med på seminarier och mässor, har bra kontakt med lokal press, politiker och chefer.
 
En text om oss ligger i databasen för godkända EVS-projekt. Vi har försökt att skapa en så tydligt beskrivande text som möjligt för att verkligen attrahera de ungdomar som vill utveckla sig som människor och sin kunskap med vår verksamhet som grund.

Databas för godkända EVS-projekt
 
Europeiska Solidaritetskåren

Hos oss kan volontären jobba med tre olika teman

  1. Lär sig det svenska språket. Detta för att kunna kommunicera och förstå den svenska kulturen. Våra volontärer som vi tar emot läser halvtid svenska det första halvåret. Därefter får de välja om de vill fortsätta eller gå ner i tid.
  2. Stöttar internationella kontorets verksamhet och dess uppdrag. 
  3. Utvecklar sig själv och sina intressen inom något område. Vi har haft volontärer som lärt sig att fotografera, göra film, sjunga i kör, arbeta med funktionshindrade, lärt sig att arbeta med keramik med mera.  Genom att arbeta så får volontärerna på ett naturligt sätt kontakt med lokala organisationer och ett socialt nätverk utöver sitt EVS-arbete.

Så rekryterar vi volontärer

När vi rekryterar volontärer skriver vi först till dem att de kan vara intressanta. Därefter kontaktar volontärerna som vi har på kontoret dem för att utifrån sin synvinkel beskriva vad det innebär att göra volontärtjänst här. Alltifrån arbetsuppgifter, socialt liv, fritid boende med mera.
 
Efter det gör både mentor och jag Skype-intervjuer med dem. Därefter väljer vi gemensamt den volontär som vi tror bäst passar och kan utvecklas som volontär hos oss.

Kontakt

Lennart Frändén, internationell koordinator, Utbildningsförvaltningen, Lidköpings kommun.

I Lidköpings kommun arbetar även Kultur- och fritidsförvaltningen med EVS. De är mottagande och sändande organisation. Förutom att ta emot volontärer, sänder de även svenska unga som volontärer till andra EU-länder.