Här har vi samlat information om lagar, restriktioner, lättnader och råd som berör civilsamhället med anledning av coronapandemin.
Vi har också en sida för frågor och svar där vi samlat frågor som kommer från civilsamhället.
Riksdagen beslutade den 10 januari att anta en tillfällig pandemilag. Med stöd av den nya lagen har regeringen fattat beslut om ”begränsningsförordningen” som innebär att rättsligt bindande regler införs för gym- och sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior samt platser för privata sammankomster från och med söndag den 10 januari. Den tillfälliga lagen upphör att gälla den sista september 2021.
Lag om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19.
Förordning om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19.
I Folkhälsomyndighetens föreskrift och allmänna råd finns information om särskilda begränsningar för olika verksamheter. Här finns också information om det personliga ansvaret
Folkhälsomyndigheten: Nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19.
Länsstyrelsen har mer information om hur tillsynen går till och om hur lagen ska tolkas.
Länsstyrelsen: Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagen.
Här hittar du en sammanställning av de restriktioner och förbud som införts i Sverige med anledning av coronaviruset.
Praktik är lärorikt och viktigt för unga. Men unga får inte skickas ut till arbetsplatser som riskerar att skada dem eller göra dem sjuka.
Arbetsgivare ansvariga för att riskbedöma arbetsmiljön
Arbetsmiljöverkets regler om minderårigas arbetsmiljö ställer krav på att arbetsgivare som tar emot praktikanter och sommarjobbare ska riskbedöma arbetsmiljön. I rådande situation med risk för smitta av det nya coronaviruset är det särskilt viktigt att arbetsgivare, uppdragsgivare, skolhuvudmän och praktikgivare gör riskbedömningen.
Minderåriga får inte arbeta med riskklass 3
Det nya coronaviruset har riskklass 3, och enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter får minderåriga inte arbeta i miljöer där denna riskklass förekommer. Som minderårig räknas den som ännu inte fyllt 18 år.
Eftersom det nya coronaviruset är spritt i samhället är det svårt att helt undvika att minderåriga utsätts för smittan. Minderåriga ska därför inte utföra arbetsuppgifter inom vård och omsorg där det finns patienter eller brukare med konstaterad eller misstänkt covid-19, som är den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset.
Arbetsmiljöverket: Unga i arbetslivet.
Information om ekonomiska lättnader hittar du på sidan "Stödpaket från regeringen".
Bolagsverket har frågor och svar om hur föreningsstämmor kan göras digitalt. Här hittar ni också information om den tillfälliga lag som finns för att underlätta genomförandet av vissa typer av föreningsstämmor under pandemin bland annat för ekonomiska föreningar och samfälligheter.
Bolagsverket: Information med anledning av coronaviruset.
En viktig del av trossamfundens verksamhet är att erbjuda riter och ceremonier för olika skeden i livet. Här hittar du information om de lagar och regler som rör begravningsväsendet i Sverige samt grundläggande information om trossamfundens olika traditioner gällande begravningar och avskedsceremonier.
Om begravningar och avskedsceremonier på Myndigheten för stöd till trossamfund.
Pandemin ställer speciella krav på alla som organiserar en verksamhet. Kunder och besökare måste kunna hålla avstånd och tvätta händerna, vilket styr hur du kan sälja varor eller tjänster.
Här finns goda exempel på hur andra har gjort i sina verksamheter för att bromsa smittan.
Här finns också en checklista, gatupratare, bordsryttare och affischer som du kan ladda ner, skriva ut och använda fritt.
Informationen hittar du på MSB-sidan: Minska spridningen av covid-19: Råd, tips och exempel för dig som verksamhetsansvarig.
På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:s sida ”Mallar med nationella budskap” finns mallar baserade på Folkhälsomyndighetens nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Materialet omfattar affischer, gatupratare och bordsryttare.
Myndigheten för delaktighet (MFD) är en kunskapsmyndighet som arbetar med att främja genomförandet av funktionshinderspolitiken på alla nivåer i samhället. Uppdraget är att verka för full delaktighet i samhällslivet för personer med funktionsnedsättning och för jämlikhet i levnadsvillkor.
Information om sjukdomen covid-19 och coronaviruset kommer från flera olika håll. För att informationen ska nå alla behöver den finnas i olika format. MFD har därför samlat information om coronaviruset i tillgängliga format som tex teckenspråk, kartor, lättläst, inläst och punktskrift.
Myndigheten för delaktighet, MFD: Tillgänglig information om pågående smittspridning.
Nyheter och statistik om hur coronavirusets spridning påverkar samhället finner du hos SCB.
Statistikmyndigheten SCB: Corona i statistiken.
Socialstyrelsen har samlat information och stöd till dig som arbetar i vård och omsorg och beskriver sin roll och sitt uppdrag i pandemin.
Socialstyrelsen: Covid-19.
NOD, Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället, har under pandemin i uppdrag att bistå med
På krisinformation.se:s sida Regional information om coronaviruset samlas information från regionala myndigheter om smittspridning och åtgärder som rör utbrottet av covid-19.
Folkbildningsrådet har aktuell informationen om hur folkhögskolorna påverkas av coronapandemin. Här finns även information om studiemedel.
Folkbildningsrådet: Information från Folkbildningsrådet om coronaviruset.
Folkbildningsrådet har aktuell information om hur studieförbund påverkas av coronapandemin.
Folkbildningsrådet: Vad gäller för studieförbunden.
Dela denna artikel på Facebook, Twitter eller via e-post.
E-postadress
Skicka
Läs mer om våra nyhetsbrev.