Kortfilmer: Unga berättar om nätkränkningar & näthat

Här kan du se animerade kortfilmer där ungdomar återger upplevelser av kränkningar, hot och trakasserier på nätet. Ofta börjar det dåligt, ibland slutar det bra.

Verksamheten Unga Berättar inom Kulturskolan i Stockholm har på MUCF:s uppdrag tagit fram animerade kortfilmer där ungdomar återger upplevelser av kränkningar, hot och trakasserier på nätet. Ofta börjar det dåligt, ibland slutar det bra. Filmerna kan användas som utgångspunkt för samtal i klassrummet eller i andra ungdomsgrupper.

Anna om näthat

Anna mådde dåligt när hon var yngre. Hon var ständigt arg, slogs och sände elaka kommentarer till andra på nätet. Kontakt med en kompis mamma ledde till förändring.

Saga om näthat

Saga fick en ung, snygg lärarvikarie. Eleverna började kommentera hennes klädsel, hon blev osäker, slutade med kort kjol och försvann senare helt från klassen.

Madde om näthat

Madde blir allvarligt utsatt för grova kommentarer på nätet. Hon vill till slut inte leva längre. Då vänder det.

Lova om näthat

Lova läser på skolans skvallerblogg att en kompis pekas ut som slampa. Lova är 13 år och tycker det är spännande att läsa. Som lite äldre tror hon inte längre på allt som skrivs på nätet.

Klara om näthat

Klara svarade på en "snygghetsmätare" på Instagram. Det svar hon fick ledde till att hon började tänka mer på vad andra tycker om hennes utseende.

Bodil om näthat

Bodil är tio år, blyg och osäker när hon får en hatisk vänfråga på Facebook. Vad har jag gjort för att bli behandlad så, frågar hon sig.

Sandra om näthat

Sandra berättar om självskadebeteende och andra ungdomars ofta hårda kommentarer.