Ungdomsledare som vill göra projekt inom EU-programmen Erasmus+ och Europeiska Solidaritetskåren kan gå internationella kurser som för samman ungdomsledare från olika länder.
Två övergripande mål med Erasmus+ Ung och Aktiv och Europeiska Solidaritetskåren är att skapa förutsättningar för ungas deltagande och etablering samt göra det möjligt för fler unga att få internationell erfarenhet. Erasmus+ Ung och Aktiv och Europeiska Solidaritetskåren är två stora EU-program som ger möjlighet till arbete med ungdomsfrågor under flera olika former.
För att stötta de som driver och de som vill starta projekt inom Erasmus+ och Europeiska Solidaritetskåren finns det internationella kurser som på olika sätt verkar för att öka kvalitén i projekten inom programmet. Kurserna syftar också till att utveckla arbetet inom ungdomssektorn och att utveckla den Europeiska dimension inom ungdomsområdet.
Kurserna riktar sig till både dig som är ny inom programmet och till dig med längre erfarenhet. Kurserna vänder sig främst till personer som är aktiva i en organisation som har rätt att ansöka om bidrag från Erasmus+ programmet och Europeiska Solidaritetskåren. Det kan vara ideella organisationer, kommunala och regionala verksamheter, sociala företag som arbetar med unga eller informella grupper. Syftet med kurserna är inte vidareutveckling för en enskild person.
Kurserna organiseras av resurscentrumet SALTO-Youth tillsammans med de nationella kontoren som arbetar med Erasmus+ Ung och Aktiv och Europeiska Solidaritetskåren. MUCF är det nationella kontoret i Sverige. På SALTO:s webbplats hittar du alla internationella kurser under The European Training Calendar. Det är också där som du gör din anmälan om du är intresserad av att delta.
The European Training Calendar, SALTO-youth.net
De internationella kurserna ska verka för att utveckla konkreta projektidéer, möta nya potentiella projektpartners och upptäcka nya möjliga sätt att arbeta med unga och där igenom öka antalet projekt inom ramen för Erasmus+ och Solidaritetskåren. Under 2020 fokuserar MUCF på internationella kurser som berör ämnena ungas deltagande, kvalitet i projekt och spridning av resultat. Social inkludering med fokus på nyanlända, ungas etablering med fokus på unga med begränsade möjligheter samt validering av resultat och kompetens från icke-formellt lärande kommer fortsatt att vara en prioritet under 2020.
Det finns särskilda kurser som riktar sig specifikt mot volontärsverksamhet de organisationer som vill arbeta inom Europeiska Solidaritetskåren. Syftet med dessa kurser är att öka kunskapen och förståelsen för Solidaritetskårens principer och hur unga med begränsade möjligheter bättre ska inkluderas i programmet. Kurserna riktar sig också till dig som är intresserade av arbets- och praktikdelen av Solidaritetskåren.
vissa kurser som MUCF prioriterar är återkommande:
Från och med den 1 mars 2019 debiteras inte längre någon deltagaravgift. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor står för kostnader av resa till utbildningsorten, det nationella kontoret som arrangerar kursen står för kostnader när det gäller mat, logi samt kursens omkostnader. Deltagaren lägger ut för sina lokala resor som sedan MUCF betalar tillbaka efter att ersättningsblankett och originalkvitton har skickats in till oss, senast en månad efter kursen. Det är alltid det billigaste resealternativet som ersätts. I vissa undantagsfall, efter att i förväg fått vårt godkännande, kan ett dyrare alternativ ersättas.
Om du blir antagen till en kurs är det viktigt att du meddelar arrangören och MUCF så fort som möjligt om du inte längre kan delta på kursen. Du bekräftar ditt deltagande genom att boka din resa enligt MUCF:s instruktion som skickas till dig när du har blivit antagen. Du behöver boka din resa senast en vecka efter att du har mottagit ditt beslutsbrev från MUCF. Din anmälan är därefter bindande. Det innebär att du debiteras kostnaden för din resa ifall du inte deltar på kursen efter att du har bokat din resa.
Vid urval av deltagare vid dessa kurser bedömer MUCF:
MUCF utgår i första hand från den information som finns i ansökan, fyll därför i ansökan noga och säkerställ att information som kan svara på punkterna nedan finns med. Ange gärna tydligt vilken organisation du representerar och organisationens hemsida om sådan finns. Vid behov kan kompletterande frågor ställas via mail eller telefon efter att ansökningstiden har gått ut. Vid kompletterande frågor behöver vi ofta svar inom en dag.
MUCF prioriterar ansökare
Ett krav är ett intresse för att driva ett projekt inom Erasmus+ Ung och Aktiv eller Europeiska Solidaritetskåren.
Skickar du in en ansökan till flera olika utbildningar vill vi gärna att du hör av dig till oss och meddelar vilken utbildning du föredrar då MUCF endast stödjer en ansökan till - en kurs arrangerat av ett annat nationellt kontor - per deltagare åt gången.
Vid deltagande av en kurs är det viktigt att du kan delta under hela kursens program.
Det är ditt ansvar att du bokar en biljett som gör att du kan vara med under hela kursens program.
Vill du förlänga din vistelse och resa andra dagar än kursens ankomst-/avresedatum kan MUCF fortfarande stå för resekostnaden om det inte innebär en högre kostnad. MUCF står inte för boende under den förlängda vistelsen.
Om du behöver incheckat bagage, se till att det ingår i den biljett du bokar första gången.
Under kurserna ingår ofta boende i dubbelrum tillsammans med en annan deltagare. MUCF betalar inte prisskillnaden för ett enkelrum när du deltar på en kurs där MUCF endast står för resan.
För att kunna delta på en kurs behöver du vara lagligt bosatt i Sverige.
MUCF har beslutat att varken ta emot eller skicka deltagare till aktiviteter inom ramen för TCA/NET. Beslutet sträcker sig till och med 31 december 2020. Anledningen till detta är risken för smittspridning av Covid-19. Däremot kan man fortsätta ansöka till kurser som ska genomföras digitalt.
Dela denna artikel på Facebook, Twitter eller via e-post.
Erasmus+
Handläggare
erasmusplus@mucf.se
E-postadress
Skicka
Läs mer om våra nyhetsbrev.