I Frankrike lärde jag mig att må bra med mig själv

Alexander Sandströms första och hittills enda besök i Frankrike blev en livsförändrande upplevelse. Via Erasmus+ gjorde han Europeisk Volontärtjänst, EVS, i Les Prureaux nordväst om Lyon, där han bodde i ett slott och lärde sig franska.

– Utöver lärdomar i franska så blev vistelsen också en lektion i självuppskattning och att växa med hjälp av andra. Vi bodde på landet mitt i Frankrike, i ett slott från förr i tiden, säger 29-åriga Alexander Sandström från ett soligt Lund. Han studerar numera fysik på universitet och drar sig till minnes sin tid som volontär i Frankrike för snart fem år sen.

– Jag hade faktiskt aldrig varit i Frankrike innan jag åkte iväg och visste inte så mycket om landet, förutom att det var kulturrikt och den ständiga klichén med baguetter och rödvin. Rent språkligt var jag ute på ganska tunn is, engelska var nästan förbjudet att prata men jag hade lite skolfranska från sjunde klass. Väl på plats erbjöds språkkurser för alla volontärer, säger Alexander.

– Jag jobbade med att renovera slottet som vi volontärer bodde i. Det var mycket slit och släp, men även roliga samtal under tiden som vi arbetade. Vi arrangerade också kulturevent i de lokala byarna. Jag fick tillfälle att reflektera över vad man ger och vad man får tillbaka. Jag lärde mig av alla jag träffade, både de utländska volontärerna och de franska ledarna, fortsätter han.

EVS som en möjlighet att komma vidare

Han fick lite slumpartat reda på möjligheterna att göra EVS via sin hemstad Göteborg. Staden driver EVS-projekt sedan 2011 och nyfikenheten smög sig på hos Alexander. Trots nervositeten inför avresan så tog han chansen.

– EVS blev ett välkommet avbrott från en period där det hände ganska lite i mitt liv. Det var ett stort steg att åka ut och det kändes pirrigt innan avfärd. Dessutom blev jag sjuk direkt när jag kom ner, ändå är det bara glada minnen som kommer upp när jag tänker tillbaka på tiden i Frankrike, säger Alexander.

De två EVS-månaderna var snabbt till ända och Alexander upplevde att tiden på slottet flög fram. Även om han inte har åkt tillbaka till Frankrike sedan dess så gav vistelsen mersmak, lusten till återbesök är stor. 
 
– Jag har drömt många gånger om att åka tillbaka, chansen har inte dykt upp än, men den kommer. Jag har absolut fått mersmak för Frankrike i sin helhet och framför allt har jag haft stor nytta av de lärdomar jag drog där. Förändringen märktes inte med en gång, utan med tiden. Nu när jag ser tillbaka så känner jag att EVS har bidragit till mitt sätt att uppleva saker, att må bra med mig själv var jag än är, avslutar Alexander Sandström.

Göteborg Stad hyllar sina franska partners

Inom projektet Iter, som betyder resa på latin, använder Göteborg Stad EVS som metod för att motivera unga att våga prova nytt och gå vidare. Merparten av utbytet sker med Frankrike och organisationen Solidarités Jeunesses.  Anna Lilja på Social resursförvaltning i Göteborg betonar att deras franska partners spelar en nyckelroll i stadens EVS-arbete:

– Solidarités Jeunesses är en av de organisationer som varit med oss hela vägen, sedan starten. Det är en väl fungerande organisation som bemöter och tar hand om volontärerna på ett bra och professionellt sätt. De är också flexibla och kan anpassa sig efter olika behov och önskemål, säger Anna Lilja.

Hon fortsätter:

 – Organisationen tar emot volontärer från hela världen, alla volontärer lever och arbetar tillsammans vilket ger många nya möten och möjlighet för nya infallsvinklar och erfarenheter. De får vara en del av ett större sammanhang och får nya vänner, ibland för livet.

– Volontärerna får erfarenheter som är svåra att få på annat sätt än att lämna tryggheten och våga ta steget, men de gör det i en trygg miljö och med rätt stöd. Tidigare volontärer är alla väldigt glada att de tog chansen och vågade, det har gett dem minnen och erfarenheter som de bär med sig resten av livet, avslutar Anna Lilja.