Göra något annat än studera

Sara Hansson gjorde sin europeiska volontärtjänst, EVS 2010/2011 i Nederländerna.

- Det var kulturkrockar varje dag!

Bild på Sara Hansson

Jag tillbringade 10 månader i en medelstor stad i norra Nederländerna som heter Zwolle. Organisationen som jag gjorde EVS för var starkt kopplad till det lokala samhället. Verksamhetenen bestod av att skapa kontakt mellan äldre och yngre människor från olika bakgrund och samhällsskikt.

Längtade efter att göra annat än studera

För mig blev det naturligt att göra EVS efter att jag tagit studenten då jag längtade efter att få göra något annat än att studera. Jag hade även en stor längtan ut i världen. Europa kändes då som ett bra steg att börja med.
 
Jag fick höra om möjligheten till EVS genom Kultur-och fritidsförvaltningen i min hemkommun Sundsvall och bestämde mig snabbt för att ansöka.

Arbetsuppgifter

Under min EVS-tid arbetade jag som volontär inom olika verksamheter nära kopplade till lokalsamhället. Jag var bland annat i en förskoleklass, i den lokala scoutkåren för att hjälpa till med deras barn-och ungdomsverksamhet. Jag var även i en daglig verksamhet för personer med en funktionsvariation som höll till i ett stall.  

Alla ser saker ur olika perspektiv

Under min EVS-tid blev det tydligt för mig att alla inte ser världen från samma perspektiv som mig och det som jag fått med mig under min uppväxt i Sverige bara är ett perspektiv som man kan se världen utifrån.

Kulturkrockar blev det varje dag

Under min EVS-tid så bodde jag tillsammans med fem andra ungdomar från olika länder i Centraleuropa och det nästan dagligen uppstod kulturkrockar av olika slag i vårt hus. Detta har gjort mig medveten och gett mig en storförståelse för andra människor och kulturer.

Volontärtiden bidrog till den jag är idag

I dag arbetar jag som utvecklare inom asyl- och flyktingfrågor för Socialförvaltningen i den kommun som jag bor i. Jag tror absolut att min tid som volontär bidraget till mitt engagemang för samhällsfrågor och orättvisor samt påverkat mitt yrkesval.

Mina tips till dig

  • Mitt bästa tips till dig som ska åka på ett EVS-uppdrag är att verkligen lägga tid och kraft på att lära dig språket i det land som du ska resa till. Det låter som en klyscha men det är faktiskt så det är. När du kan kommunicera med invånarna i den stad som du befinner dig i på deras språk så har du övervunnit ett väldigt stort hinder. 
  • Sedan vill jag också tipsa om att försöka se så mycket av landet som du är i men också närliggande länder om det är möjligt. 
  • Kom ihåg att ha kul! Och känns det inte bra i magen så säg till och agera, man ska göra EVS för sin egen skull och inte för någon annans. 
  • Ni kommer inte att ångra er!

Kontakt

Sara Hansson, saraannalinnea@gmail.com