Här samlar och svarar vi på vanliga frågor, om stöd och bidrag, som vi får med anledning av coronavirusets spridning och som berör aktörer inom civilsamhället. Informationen uppdateras löpande.
Om du vill kontakta oss kan du använda civsam@mucf.se.
De olika begreppen har sitt ursprung antingen på rättslig eller saklig/vetenskaplig grund. Lagar, förordningar och föreskrifter är bindande och allmänna råd och rekommendationer är det inte.
På sidan ”Om lagar, förordningar och föreskrifter” beskriver Folkhälsomyndigheten mer om vad de olika begreppen innebär och bakgrunden till dem.
Den tillfälliga pandemilagen är en ramlag som trädde i kraft den 10 januari 2021 och ska upphöra att gälla den sista september 2021.
Den ger bland annat större möjligheter för regeringen att införa bindande åtgärder som förhindrar smittspridning.
Enligt den tillfälliga lagen kan regeringen och myndigheter införa begränsningar för verksamheter avseende
Länsstyrelserna har tillsynsansvar. Länsstyrelsen i Dalarna är samordnande.
Läs mer på MUCF:s sida ”Lagar, restriktioner, råd och lättnader”.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer och allmänna råd kompletterar lagen och ska också alltid följas.
Från och med 14 december 2020 gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. De innebär att alla i samhället har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.
Läs mer på Folkhälsomyndighetens sida ”Nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19”.
Föreningens egna möten, till exempel årsmöte omfattas inte av bestämmelserna om platser för privata sammankomster, däremot kan de komma att omfattas av andra bestämmelser i pandemilagen beroende på dess syfte.
Vad gäller vad som ses som en privat sammankomst kan man förenklat säga att för en privat sammankomst ligger fokus på det sociala, varför just till exempel ett årsmöte inte omfattas. Däremot kan det komma att omfattas om det sedan hålls en middag eller liknande i anslutning till mötet.
Dopfika, spelturneringar och studentfester är andra exempel på sådant som anses vara en privat sammankomst medan till exempel ett föredrag eller ett styrelsemöte inte är det (ett föredrag skulle däremot kunna vara en allmän sammankomst om den är öppen för allmänheten).
Om verksamheten alltså definieras som en privata eller allmän sammankomst får man vara högst åtta personer enligt pandemilagen. I övrigt är det Folkhälsomyndighetens allmänna råd som gäller om att hålla avstånd.
Källa: Länsstyrelsen Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagen
Om de används för privata eller allmänna sammankomster gäller lagen och då får det vara max åtta i lokalen. En lokal som bara hyrs ut några gånger per år (till exempel en bygdegård) kan komma att omfattas av regleringen om det är fråga om upplåtelse för en sådan privat sammankomst som reglerna omfattar.
Svar: Med yrkesmässig verksamhet menas att verksamheten ska bedrivas med viss varaktighet och omfattning och ledning kan hämtas från 13 kap, 1 § inkomstskattelagen. Däremot finns inget krav på att verksamheten bedrivs i vinstsyfte. Även Ideella föreningar kan därför komma att omfattas medan rent privat verksamhet faller utanför.
Aktuella begränsningar och åtgärder utifrån lagen hittar ni på Länsstyrelsen Dalarnas hemsida. Länsstyrelserna är tillsynsmyndighet och ser efter så att lagen följs, Länsstyrelsen i Dalarna är samordnande.
Fler detaljer om vad som gäller för de utpekade verksamheterna finns i Folkhälsomyndighetens föreskrift och allmänna råd om särskilda begränsningar för verksamheter.
Folkhälsomyndigheten har också tagit fram tillsynsvägledning för lagen. Här kan ni läsa mer om olika definitioner av det som nämns i lagen och hur de ska tolkas.
Regeringen, länsstyrelserna och i vissa fall utpekade myndigheter har möjlighet att meddela ytterligare föreskrifter som reglerar omfattningen av begränsningarna.
Folkhälsomyndigheten slår fast att en grundläggande förutsättning för att föreskrifterna ska vara tillämpliga är att verksamheten är öppen för allmänheten. Bedömningen av om en plats är öppen för allmänheten är i många fall beroende av omständigheterna i det enskilda fallet. Här några exempel.
En verksamhet som bara riktar sig till exempelvis anställda är inte öppen för allmänheten.
Lokaler som används för insatser enligt LSS eller socialtjänstlagen, till exempel daglig verksamhet, omfattas inte.
Ett eventuellt krav på medlemskap i en förening för att kunna nyttja en gym- eller sportanläggning eller ett badhus medför inte att verksamheten faller utanför den föreslagna regleringen så länge som verksamheten vid anläggningen vänder sig till allmänheten.
Källa: Folkhälsomyndigheten 14 januari 2021.
Ja, men man ska hålla aktiviteterna utomhus när det är möjligt. Man ska också minimera antalet personer som närvarar samtidigt och undvika trängsel. Detta enligt Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd och rekommendationer.
Lokalen används för fysisk träning, alltså omfattas den av reglerna för sportanläggning, inte privat sammankomst. Därmed är grundregeln att varje deltagare ska tillgång till 10 kvadratmeter fri yta.
Om hallen har en 120 kvadratmeter stor yta som deltagarna kan använda, kan 12 deltagare vistas där samtidigt.
Kommunen har i det här fallet ansvaret att räkna ut hur många deltagare som kan vistas i lokalen samtidigt och ska sätta upp skyltar som tydligt visar hur många deltagare som får vara där.
Det här gäller för varje avgränsat utrymme i idrottshallen. Det kan alltså skilja sig från rum till rum.
Länsstyrelsen: ”Tillsyn av den tillfälliga covid‑19‑lagen”.
Ja. En grundläggande förutsättning för att Folkhälsomyndighetens föreskrifter ska vara tillämpliga är att verksamheten är öppen för allmänheten. Bedömningen av om en plats är öppen för allmänheten är i många fall beroende av omständigheterna i det enskilda fallet. Ett eventuellt krav på medlemskap i en förening för att kunna nyttja en gym- eller sportanläggning eller ett badhus medför inte att verksamheten faller utanför den föreslagna regleringen så länge som verksamheten vid anläggningen vänder sig till allmänheten.
Källa: Folkhälsomyndigheten.
Idrotts- och fritidsaktiviteter är viktiga för folkhälsan. Du bör dock bedriva sådana aktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta. För att personer födda 2001 eller tidigare ska kunna träna idrott eller ägna sig åt andra fritidsaktiviteter på ett sådant sätt bör de:
Källa: Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd och rekommendationer.
Nej, undantag finns dock för enstaka tävlingar eller matcher som riktar sig till barn födda 2005 och senare.
Folkhälsomyndigheten Information till idrottsföreningar och träningsanläggningar om covid-19.
Man ska avstå från att anordna och delta i läger enligt Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd och rekommendationer för att minska spridningen av covid-19.
Om årsmötet kan genomföras på ett demokratiskt sätt (att medlemmar får möjlighet att rösta, att utse ledamöter till styrelse med mera) är det inga problem att årsmötet hålls digitalt.
Är ni en ekonomisk förening eller samfällighet påverkas ni av den tillfällig lag som antagits för att underlätta att hålla bolags- och föreningsstämmor.
Bolagsverket: Tillfällig lag för att underlätta att hålla bolags- och föreningsstämmor
Det kan finnas en ökad risk för smittspridning av covid-19 i samband med körsång. Det beror på att salivdroppar sprids med större kraft när man sjunger. Dessutom står man ofta tätt tillsammans inomhus och övar under lång tid, vilket bidrar till att risken för smitta ökar.
Under coronapandemin har många körer pausat sin verksamhet eller funnit nya vägar att sjunga tillsammans, t.ex. utomhus, i mindre grupper, med större avstånd mellan deltagarna eller digitalt.
Det är viktigt att betona att verksamheterna själva ansvarar för att aktiviteterna kan ske enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd och att man gör en lokal riskbedömning. Smittfrihet kan aldrig garanteras utan risken för smittspridning kan endast minskas genom information och adekvata åtgärder.
Om ett tillfälle bedöms vara osäkert ur smittsynpunkt bör verksamhetsansvarig överväga att ställa in aktiviteten, alternativt vidta åtgärder som minskar risken för smitta. Om ett tillfälle upplevs osäkert ur smittsynpunkt för den enskilda individen bör man undvika att delta.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer för körverksamhet angående Covid-19
Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet. De flesta av åtgärderna är omfattar även aktörer inom civilsamhället.
MUCF uppdaterar kontinuerligt information om vilka stödåtgärder som är aktuella.
MUCF:s samlade information om stöd- och bidragspaket för aktörer inom civilsamhället.
Vi får många samtal från organisationer som beviljats bidrag och som nu har svårt att genomföra planerade aktiviteter med anledning av coronaviruset. Vi har därför samlat information om hur MUCF hanterar de nationella statsbidragen under gällande omständigheter.
Så länge de nya aktiviteterna är i linje med projektets och förordningens syfte går det bra att justera den ursprungliga planen. MUCF vill betona att ni i slutredovisningen av projektet tydligt måste ange vilken justering som har gjorts och varför.
Det är tillåtet att använda bidragsmedel till att digitalisera verksamheten till exempel förbättra kontakten med medlemsföreningarna.
Vid önskan om en förlängning av projekttiden ska kontaktpersonen för projektet kontakta handläggaren på MUCF för beslut om eventuell förlängning.
Till näringsverksamhet räknas aktiviteter som innehåller någon form av ekonomisk verksamhet, det vill säga verksamhet som föreningen tar betalt för utöver medlemsavgifter eller motsvarande. Exempel på verksamheter är secondhandförsäljning, läger, event.
Bokföringsnämndens material med mer information om näringsverksamhet på sidan 6.
MUCF fick, med anledning av coronavirusets spridning, under våren 2020 i uppdrag av regeringen att sammanställa och sprida nödvändig information till organisationer inom civilsamhället. Detta uppdrag har förlängts och fortgår under 2021.
Det kan till exempel handla om information om hur statens generella stödinsatser påverkar civilsamhället, frågor om bidragsregler, uppskjutna årsmöten, arbetsgivarfrågor, idéburna aktörer i välfärden och tillämpningen av lagar och regler som rör civilsamhället.
På grund av coronavirusets spridning är det just nu mycket svårt att genomföra internationella utbyten och samarbeten. Vi har sammanställt hur eu-programmen påverkas och råd till organisationer som genomför eller planerar att genomföra internationella projekt.
MUCF har under 2020 arbetat fram olika digitala lösningar för konferenser, workshops och andra möten. Vi arbetar vidare med digitala arrangemang under 2021.
Nätverk för bidragsgivande myndigheter
MUCF ingår i ett nätverk för bidragsgivande myndigheter. Nätverkets syfte är bland annat att ha dialog och samverka kring frågor gällande de bidrag som myndigheterna fördelar. I rådande situation med coronaviruset är nätverket och dialogen extra viktig; för att samarbeta, utbyta information och dela erfarenheter kring de utmaningar som civilsamhället står inför.
För mer information om nätverket för bidragsgivande myndigheter, kontakta handläggare Anna Löving, anna.loving@mucf.se.
Nätverk för civilsamhällesfrågor
MUCF har ett myndighetsnätverk för civilsamhällesfrågor och har en kontinuerlig dialog med myndigheterna i nätverket. I rådande situation med coronaviruset är nätverket och dialogen extra viktig; för att samarbeta, utbyta information och dela erfarenheter kring de utmaningar som civilsamhället står inför.
För mer information om myndighetsnätverket, kontakta utvecklingsledare Jorge María Londoño, jorge.maria.londono@mucf.se.
Dela denna artikel på Facebook, Twitter eller via e-post.
E-postadress
Skicka
Läs mer om våra nyhetsbrev.