Hoppa till huvudinnehåll
 

Fokus: Ungdomspolitik

På onsdagen diskuterar MUCF ungdomspolitik ur olika perspektiv. Vi lyfter fram 6 viktiga samhällsfrågor som unga idag står inför, allt från hbtqi-personers levnadsvillkor till skolval och skolavhopp. Vi diskuterar även källtillit, källkritik och fejknyheter. I slutet av dagen sammanfattar vi allting och även resten av det som MUCF tagit upp under Almedalsveckan. Allt program sker i Gotlands soldathem och det direktsänds även på den här sidan. 

Vill du garantera dig en plats i ett av våra evenemang? Mejla oss på kommunikation@mucf.se så reserverar vi din plats!

Fokus: Ungdomspolitik, Almedalsveckan 2022

Följ med i vår direktsändning på onsdag!

Unga hbtqi personers levnadsvillkor

Kl. 08.45-09.30: En ny rapport om unga hbtqi-personers levnadsvillkor överlämnades till regeringen 1 juni. Det är den första stora kartläggningen på området på över tio år. Hur kan situationen för unga hbtqi personer förbättras? 

Färre skolavhopp = färre arbetslösa

Kl. 10.00-10.55: En gymnasieutbildning gynnar ungas etablering i arbetslivet. Bäst utdelning ger yrkesprogrammen. Men knappt var fjärde elev läser på ett yrkesprogram. Hur ska vi få fler unga att fullfölja en gymnasieutbildning?

Värdet av öppen fritidsverksamhet

Kl. 11.45-12.30: Den öppna fritidsverksamheten i kommunerna är värdefull, både socialt och ekonomiskt, säger nationalekonom Ingvar Nilsson. Han presenterar en nysläppt rapport om hur man kan förhindra utanförskap.

Sanning eller lögn – nutidens dilemma

Kl. 13.00-14.00: Hur spräcker vi filterbubblor och desinformation så unga kan göra medvetna val? Tillförlitlig information är en förutsättning i val, men detta är tyvärr inte självklart. Hur resonerar de politiska ungdomsförbunden kring desinformation och källtillit - utmaningar och lösningar?

Demokrati – vem bryr sig?

Kl. 14.30-15.30: MUCF driver Sveriges största demokratisatsning för unga: Skolval 2022, och är samordnare av Europaåret för unga. Tillsammans med Elevernas riksförbund bjuder vi in till ett panelsamtal om vikten av fri media och mediakunskap för ungas demokratiska deltagande.

Kom och prata med oss!

Kl. 16.00-18.00: Vad tycker du om källtillit, sökkritik, desinformation, fejknyheter, tyckonomi, filterbubblor och netikett? Välkommen att komma och diskutera dessa aktuella ämnen med MUCF, Elevernas riksförbund och Sveriges elevråd!

MUCF är nationellt kontor för EU-programmen: