Det är mycket som sker i huvudet på en volontär

– Flera av volontärerna som kommer till Arvidsjaur är välutbildade, men många med en universitetsexamen får inte komma ut och jobba praktiskt med sitt yrkesval. Genom Europeisk Volontärtjänst får de det, säger Michael Åman, projektledare på Idéum.

Arbetsmarknadsenheten Idéum från Arvidsjaurs kommun inledde sitt internationella arbete i mitten på 90-talet, genom att ta emot utländska ungdomsgrupper från Leonardo da Vinci-programmet.

– Vi såg ett behov av en brygga mellan ungdomarna och de vuxna ledarna, lösningen blev att använda sig av volontärer. En italiensk tjej från en av de tidiga ungdomsgrupperna ville stanna kvar och blev därmed vår första volontär i Arvidsjaur, säger Michael Åman.

Understödjande verksamhet

Tjugo år senare är kommunen en nyckelspelare inom Europeisk Volontärtjänst. Efter hand har Idéum riktat in verksamheten mer och mer på ungdomar med särskilda behov och funktionsnedsättningar. Upplägget är fortsatt att ta emot utländska grupper i kommunen, men istället för Leonardo da Vinci-programmet så jobbar Idéum mot sociala fonden.

– När det kommer nya grupper så sitter vi ner med volontären och planerar vistelsen. Det finns olika behov i gruppen och olika aktiviteter som ungdomarna kan göra hos oss, som att snickra i vårt aktivitetshus, reparera spångleder ute i naturen eller hålla efter skoterleder. Volontären får jobba med både det ena och det andra.

På senare tid har ansvarsområdet breddats till att också omfatta arbete med de flyktingar som anländer till kommunen.

– En av de viktigaste sakerna när man kommer till ett annat land är att se hur kulturen är, hur gör man i detta land? Vi arrangerar utflykter till sameläger och fjällturer med grillning. Våra volontärers profil gör dem lämpliga att bistå både ungdoms- och flyktinggrupperna, förklarar Michael Åman.

Lärdomar som leder till jobb

Hos Idéum får volontärerna möjlighet att växa, och på samma sätt som de är en brygga mellan ungdomsgrupper och vuxna så kan volontärtjänsten bli deras brygga in i arbetslivet.

– Det är stor skillnad på att till exempel studera och att faktiskt få komma ut och jobba. I det läget som våra volontärer befinner sig i så kanske enda sättet att få lära sig ett yrke är att få komma iväg på ett sådant här projekt. Här kan vi erbjuda en sysselsättning som leder dem framåt i sin personliga utveckling och där de får hamna i skarpt läge. Utifrån det tycker jag att de lär sig fantastiskt mycket.

– Det är mycket som sker i huvudet på en volontär, de lär sig nya sätt att förhålla sig och att leda grupper. Som 20-årig volontär kan du hamna i en situation där du ska leda en person som är 45 år. Man blir mer anställningsbar efter genomförd volontärstjänst, vissa av våra volontärer har till och med stannat kvar i Arvidsjaur och skaffat jobb och barn, avslutar Michael Åman.

Text: Erik Lanne