Blivit bättre på att stå upp för mina idéer

Frida Larsson Taghizadeh var volontär på en miljöorganisation på Teneriffa maj 2016 till juni 2017.

Bild på Frida Larsson Taghizadeh

Hur fick du reda på att du kunde åka som EVS-volontär?

Jag sökte på internet efter ’volontärtjänst’ och då hittade jag Studiefrämjandet i databasen för Östergötland. Europeisk Volontärtjänst, EVS, är ganska okänt bland unga i Sverige, det behövs marknadsföring och som före detta EVS-volontär vill jag gärna hjälpa till och arbeta med att sprida informationen.

Databasen för godkända EVS-organisationer

Databasen Volunteering Opportunities

Solidaritetskåren

Hur var den första tiden utomlands?

Jag kände mig vilsen och osäker på vad jag skulle göra och jag visste inte om jag skulle kunna vänja mig vid livet i Spanien. Det som hjälpte mig var att det kom fler volontärer och att jag fick börja jobba med meningsfulla uppgifter på organisationen. Jag började också resa runt mer och skaffade mig sociala sammanhang och aktiviteter som rörde min fritid, utanför jobbet.

Vad har du lärt dig av din volontärtjänstgöring?

Jag skulle säga att jag har lärt mig att bli mer självständig. Jag har också lärt mig spanska flytande och fått mer information om miljö, återvinning och hållbarhet genom mitt arbete på organisationen. Jag har också lärt mig att stå upp för mina idéer, och jag önskar att jag hade gjort det mer gentemot min mentor och mina kollegor.

Det har jag funderat mycket på i efterhand och det är definitivt något jag kommer ta med mig in i framtida projekt och sammanhang. Jag hade kunnat stå fast mer vid mina idéer för att mina uppgifter skulle bli så meningsfulla som möjligt. Jag har också lärt mig hantera powerpointpresentationer och startade även en blogg medan jag var borta.

Hur upplever du att Studiefrämjandet agerat som sändande organisation?

De har varit mycket bra och engagerade och jag känner kanske att jag kanske borde varit mer engagerad mot dem... Jag känner att jag fått mycket stöd och jag har haft en oregelbunden, men ändå tät och nära kontakt med min kontaktperson.

Tycker du att man borde åka som volontär? Vad är ditt tips till den som är intresserad?

Absolut! Dels för sin egen skull men även för andras syften då man jobbar med meningsfulla frågor för en organisation. Att vara volontär är en möjlighet att anpassa sig så man överlever på den budget som ges, men även en frihet att jobba med de frågor som engagerar en. Att få bo i ett annat land är mycket utvecklande och att få lära sig om andra kulturer och känna en gemenskap över landsgränser, inom Europa.

Mitt tips till den som är intresserad av att åka som EVS-volontär är att söka upp organisationer baserat på de intressen man har. Ta hjälp av din sändande organisation, sök tills du får svar och lägg ner mycket arbete på din ansökan.

Kontakt

Frida Larsson Taghizadeh

Text: Josephine Magnusson. Studiefrämjandet Östergötland, sändande organisation.