Bli volontär

Utveckla dig själv, arbeta som volontär! Du som är mellan 17 och 30 år kan arbeta som volontär genom Europeiska Solidaritetskåren. Volontärtjänsten kan pågå från 2 veckor till 12 månader. Det finns inga krav på betyg eller av tidigare erfarenheter. Programmet riktar sig till alla unga.

EU Solidarity Corps - Ready for a life-changing experience?

Registrera dig

Det första du behöver göra är att registrera dig i Europeiska Solidaritetskåren. Där skapar du en profil som du med fördel bör komplettera med information om dina intressen, erfarenheter och förmågor. Det är också bra om du berättar vad du vill få ut av din volontärtid och vad du vill bidra med. Detta för att organisationer lättare ska kunna avgöra om deras projekt passar dig eller inte.

Sök projekt och organisationer

Efter du skapat en profil är det dags att börja söka projekt på plattformen. Det finns många olika projekt som du kan anmäla ditt intresse för och det går bra att söka flera projekt samtidigt. Blir du accepterad av fler än ett projekt får du välja var du helst vill vara volontär bland projekten som visat intresse.
Parallelt med att du söker projekt kan du kolla om det finns någon organisation i ditt närområde som sänder volontärer. På European Youth Portal finns alla sändande organisationer listade.

Bli antagen

När en organisation blir intresserad av din ansökan och tycker att den matchar projektet som ska genomföras kontaktar organisationen dig och du får möjlighet att ta del av mer fördjupad information om projektet. Du får även veta mer om boendet, försäkringar, mat och fickpengar.
När du tackat ja till ett projekt är det den sändande och mottagande organisationens ansvar att planera resan, fixa boendet, ordna med volontäravtal och försäkringar samt annat som behöver ordnas för du ska få en så bra volontärtid som möjligt.

Under volontärtiden

Som volontär finns det några saker som är bra att veta. Din sändande organisation är din kontakt i Sverige och ett stöd för dig. Går något fel eller inte blir som planerat så är det de som har ansvar för dig.
Oavsett vilket land du åker till har du rätt att delta i kurser tillsammans med andra volontärer där ni får utbyta erfarenheter, diskutera förväntningar, få mer information om programmet och era möjligheter i Europa.

Efter volontärtiden

När du avslutat din tid som volontär finns det några saker kvar att göra. Du kommer få fylla i en enkät där du reflekterar och utvärderar din volontärtid. Du kommer även bli inbjuden till en uppföljningsträff för volontärer som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor arrangerar varje höst.
Det är också bra om du kan berätta för andra om dina erfarenheter. Det kan innebära att hålla en föreläsning, ordna en temakväll eller besöka skolor. Prata med din sändande organisation om du har några idéer eller frågor om det.

Begränsade möjligheter

Oavsett vilka förutsättningar du har är du välkommen som volontär. Inga funktionsvariationer, ekonomiska svårigheter, sociala begränsningar eller andra särskilda behov ska få stå i vägen för din chans att få bidra.
Det finns till och med organisationer som erbjuder extrahjälp för mer allvarliga funktionsvariationer.
Tveka inte att anmäla intresse, alla är välkomna!

Europeiska Solidaritetskåren logotyp