Ska du ansöka om ett projekt inom Europeiska solidaritetskåren för första gången?Här kommer några tips.
Till den nya programperioden som inleds 1 januari 2021 kommer ansökningsprocessen för Europeiska solidaritetskåren att förändras. MUCF inväntar fortfarande exakt information om exakt hur den nya processen kommer att se ut. I nuläget finns inga bestämda ansökningstider för 2021. Vi kommer successivt att uppdatera den här sidan allteftersom vi får mer information.
Er organisation måste ha en giltig Quality Label för att kunna skicka in en projektansökan inom volontärprojekt. För solidaritetsprojekt krävs ingen Quality Label.
Ansök om Quality Label - bli godkänd för att sända eller ta emot en volontär
Vi har ännu inte några datum fastställda ansökningstider för Quality Label under 2021.
Ansökan
Ansökningsformulären för Europeiska solidaritetskåren
Logga in med ditt "EU Login" (ECAS-konto). Du skapar ett EU Login på inloggningssidan. OBS! Kom ihåg att använda en modern webbläsare, till exempel Firefox, Chrome, Edge eller Safari.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors bedömningsgrunder står i del B i Programhandledningen, i anslutning till varje aktivitet. Lägg lite extra tid på att tänka igenom vilka av Europeiska solidaritetskårens mål och prioriteringar som gäller för just ert projekt och förklara den kopplingen tydligt i ansökan.
Mål och prioriteringar inom Europeiska solidaritetskåren hittar ni i programhandledningen som finns länkad under rubriken Dokument till höger.
Ni kan behöva komplettera er ansökan med eventuella formella brister. MUCF kontaktar er om någon information fattas.
Det är endast om ansökan är fullständig efter komplettering som den kommer att handläggas vidare. Observera att frågor om komplettering eller andra frågor kommuniceras via e-post. Kontrollera därför extra noga vilken e-postadress till projektets kontaktperson som ni har angivit i ansökan.
Beslutet mejlas till er 2-3 månader efter ansökningsdeadline.
Skriv inte ensamDiskutera med era projektpartners, med andra i er egen organisation och låt gärna någon som inte känner till er verksamhet läsa igenom det ni har skrivit för att vara säkra på att det är förståeligt för en utomstående.
Den röda trådenVar noga med att det finns en röd tråd genom hela ansökan. Detta är särskilt viktigt om ni ansöker om flera aktiviteter inom samma projekt. Hänger aktiviteterna tydligt ihop med de mål och prioriteringar som ni har angett för projektet? Är metoderna relevanta för att uppnå det lärande och de effekter ni önskar? Kommer er utvärdering att kunna visa om ni har uppfyllt målen? Glöm inte heller att fylla i Aktivitetsschemat.
Svara på alla frågorSå gott som varje fråga i ansökan har ett antal underfrågor. Se till att ni har svarat på alla underfrågor. Ett av de vanligaste misstagen bland våra ansökare är att bara svara på delar av frågan, vilket gör det betydligt svårare att bedöma om en ansökan kan beviljas.
BudgetTänk på att stämma av budgeten med era samarbetsorganisationer så det blir tydligt hur mycket pengar var och en av organisationerna i projektet kommer att få för att genomföra aktiviteterna.
Declaration of Honour ska skrivas ut och skrivas under av den som är juridiskt ansvarig för projektet. Med den visar ni att uppgifterna som lämnats i ansökan är riktiga, att organisationen har kapacitet att genomföra projektet samt att ni inte har några ekonomiska eller juridiska problem.
Signaturerna i Declaration of Honour måste vara i original, det vill säga skrivna för hand med penna på utskrivet dokument. Signaturer som skannats och använts vid andra tillfällen får inte klistras in i dokumenten. Om detta sker kan MUCF inte godkänna dokumentet. När ni ansöker om ett projekt inom Europeiska solidaritetskåren kan ni ladda ner Declaration of Honour i er ansökan i ansökningssystemet under "Annexes" som då är förifyllda med relevanta uppgifter. Skriv ut dokumenten, signera dem, skanna de signerade dokumenten och bifoga det till er ansökan. Behöver ni komma åt mallarna för Declaration of Honour och Partner Mandate efter att er ansökan skickats in? Maila erasmusplus@mucf.se så skickar vi dem till er via mail.
När ni ansöker om bidrag ska varje aktivitet ha ett enskilt aktivitetsschema. Där ska ni presentera ett genomsnittligt veckoschema. Det är viktigt att ni i aktivitetsschemat skriver in start- och slutdatum för volontärens vistelse. Mall för aktivitetsschema hittar ni webforms under Annexes där ni skapar er ansökan.
Om en organisation söker från 60 000 euro och uppåt (för ett eller flera projekt inom Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren) behöver vi få in den senast avslutade balans- och resultaträkningen för att kunna göra en kontroll av organisationens finansiella kapacitet.
Försiktighetsprincip råder vid användande av allmänna medel. För nystartade organisationer som inte kan presentera någon balans- och resultaträkning eller för informella grupper får det maximalt beviljade beloppet inte överstiga 60 000 Euro totalt. Detta gäller för ett eller flera projekt inom alla delprogram inom Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren.
MUCF definierar bristande finansiell kapacitet dels som oförmåga att presentera en korrekt balans- och resultaträkning, dels som svagt resultat utifrån de finansiella analyser vi gör på korrekta balans- och resultaträkningar.
EU-kommissionen samlar in personuppgifter när ni ansöker om bidrag inom Europeiska solidaritetskåren, bland annat för att kunna identifiera organisationer och föra statistik. Det står mer om det i dokumentet Privacy statement.Privacy statement
Du kan begära att vi omprövar ett administrativt beslut om du bedömer att det påverkar er organisation negativt, till exempel sänkt budget, krav på återbetalning, ej godkända aktiviteter/deltagare eller andra justeringar vi gjort i en ansökan eller slutrapport. Begäran om omprövning skickas via mail till registrator@mucf.se. Skicka även en kopia till esc@mucf.se.
Den kvalitativa bedömningen av en projektansökan kan ej omprövas, det vill säga den poäng som en ansökan fått och hur den har bedömts gentemot andra ansökningar. Om du har fått avslag på din ansökan och har frågor är du välkommen att kontakta oss via mail esc@mucf.se.
Dela denna artikel på Facebook, Twitter eller via e-post.
Europeiska Solidaritetskåren
esc@mucf.se
E-postadress
Skicka
Läs mer om våra nyhetsbrev.