Premiär för pengar till EU-utvecklingsprojekt

Regeringen inrättade 2012 ett statsbidrag för verksamhet som belyser EU:s framtidsfrågor. Nu beviljas sju spännande projekt de första 2,95 miljonerna.

Cogito, Fores, Föreningen för Fairtrade, Global utmaning, Sektor 3, Sveriges konsumenter och The Natural Step International delar på det nya statsbidraget.
− Vi är glatt överraskade över att så många sökte: 45 hade ansökt om 20 miljoner när tiden gick ut i oktober. Vi beviljar nu de projekt som har störst möjlighet att nå ut nationellt. Till vår hjälp har vi utsett rådet för statsbidrag för verksamhet som belyser EU:s framtidsfrågor, säger Ungdomsstyrelsens generaldirektör Per Nilsson.

I rådet ingår för närvarande Hanna Ojanen, doktor i statskunskap och gästforskare vid Utrikespolitiska institutet i Helsingfors och Daniel Tarschys, professor i statsvetenskap, ordförande i Riksbankens Jubileumsfond och ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin.

− Alla som får bidrag har spännande vinklar på EU:s framtid, säger Per Nilsson. Cogito, en grön tankesmedja, utvecklar en webbplats för att få konkreta förslag kring EU:s framtid från civilsamhället, forskare och politiker. Sveriges Konsumenter tänker lyfta frågan om mat och energi och tankesmedjan Fores ska producera en antologi om eurokrisen. Man bjuder in Sveriges främsta ekonomer att medverka och arrangerar dessutom konferenser och seminarier.

För mer information
Kontakta Maria Persdotter, pressekreterare, på telefon 070-663 39 18.

För mer information om projekten, se www.ungdomsstyrelsen.se.

Nyhetsdatum: 
2012-12-19